7 tips bij PMS
1. Vermijdt stress
2. Vermijdt suikers & snelle koolhydraten
3. Neem gezonde vetten: Omega 3 & GLA vetzuren
4. Magnesium & pure chocolade
5. Beweging, daglicht & frisse lucht
6. Drink voldoende water mét mineralen(zout)
7. Vermijdt xeno oestrogenen
1. Vermijdt Stress
Vermijdt stress, zeker in jouw ‘herfst’ fase van de cyclus. De ‘herfst’ fase is de week voor de menstruatie, ook waar vaak de PMS klachten beginnen. Ik heb al eerder eens iets geschreven over de seizoen-fases van de menstruatie cyclus (ik zal hem binnenkort nog eens delen), maar het is belangrijk mee te bewegen in jouw ‘seizoen-fases’. In de ‘herfst’ fase is het belangrijk het wat rustiger aan te doen. Stel minder hoge eisen aan jezelf, zoek ontspanning op en zorg voor voldoende nachtrust. Daarnaast is het ook bewezen dat stress PMS klachten verergert.
2. Vermijdt suikers en snelle koolhydraten
Veel mensen met PMS klachten hebben last van een schommelende bloedsuikerspiegel. (Eén van de oorzaken van PMS kan liggen in een verstoorde bloedsuikerregulatie). Ook kun je last hebben van ‘snoepbuien’ in de week voor de menstruatie.
Suikers en snelle koolhydraten hebben hun werking op je bloedsuikerspiegel, waarop vervolgens een ‘suikerdip’ volgt. Een ‘suikerdip’ kan weer invloed hebben op je emotionele gesteldheid (prikkelbaar, kortaf, emotioneel), en doet daarmee nog een schepje erboven op wat betreft de PMS klachten. Daarom kun je beter de suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk vermijden.
3. Omega 3 & GLA vetzuren
Gezonde vetten en eiwitten zijn de bouwstoffen voor je hormonen. Wil je je hormoonbalans ondersteunen, dan is het goed om voldoende en de juiste vetzuren en eiwitten tot je te nemen.
Uit onderzoek is gebleken dat omega 3 vetzuren menstruatiepijn kunnen verminderen, maar daarnaast heeft het nog veel meer voordelen, want je hebt omega 3 in elke cel van je lichaam nodig.
Omega 3 zit in vis, maar omdat veel mensen een omega 3 tekort hebben en we te weinig vis eten, is dit niet toereikend genoeg. Bij PMS adviseer ik ook altijd een goede omega 3 suppletie te nemen, en het biedt daarmee een mooie uitkomst.
Ook kun je een tekort hebben aan GLA vetzuren. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele klachten als sombere gevoelens of zelfs depressieve buien evenals vocht vasthouden en je opgeblazen voelen. Dit vetzuur zit in teunisbloemolie en borrageolie wat je kunt nemen als een supplement.
Omega 3 traject
Vanuit mijn praktijk kun je deelnemen aan het ‘Omega 3 traject’. Daarin testen we middels een bloedtest (vingerprikje) of je een tekort heb aan omega 3, starten we met dagelijks visolie (of algenolie wanneer je vega bent), en testen we natijd (+/- in maand 4 a 5) opnieuw hoe het er dan voor staat met je omega 3 index. Want meten = weten! Het traject duurt een half jaar, en er zit een basis voedingsplan bij inbegrepen. Wil je er meer over weten? Kijk op mijn website www.orthowijs.nl onder de knop ‘Omega 3 traject’ (rechts bovenin), of contact me via whats app, chat of mail.
4. Magnesium & pure chocolade
Magnesium heb je nodig bij de aanmaak van je hormonen, maar helpt ook bij het ontspannen van je lijf. Het wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd, en werkt ook goed tegen menstruatiekrampen. Bij vrouwen met PMS wordt vaak een tekort gezien aan magnesium.
Veel vrouwen hebben in de week voor de menstruatie en/of begin van de menstruatie ook meer zin en trek in chocolade. Toevallig zit cacao boordevol magnesium, komt dat even goed uit! Neem dan wel pure chocolade, 70% of puurder (deze bevat minder suiker waardoor minder suikerdip, en meer magnesium).
5. Beweging, daglicht & frisse lucht
Beweging is uiteraard door de hele cyclus heen belangrijk, maar juist in je ‘herfst’ fase en de overgang naar je ‘winter’ fase (de menstruatie) toe, houdt het je emotioneel beter in balans. Door beweging kunnen je gevoelens, gedachtes en emoties beter ‘stromen’, daglicht zorgt ervoor dat je je daadwerkelijk ‘lichter’ voelt en frisse lucht houdt het ‘luchtig’. Daglicht zorgt er ook nog eens voor dat we meer serotonine aanmaken, ons ‘geluksstofje’ welke we aanmaken in de hersenen.
Een wandeling in de natuur (de geuren, kleuren en geluiden) werken ook positief en ontspannend op ons emotioneel welbevinden.
6. Drink voldoende water mét mineralen/zout
Wanneer je last hebt van gespannen borsten en veel vocht vasthoudt, kan dit een tip zijn! Vermijd keukenzout en gebruik alleen ongeraffineerd zout zoals Keltisch zeezout of Himalayazout. Hierdoor herstel je de mineralenbalans in je lichaam en houd je minder vocht vast.
7. Vermijdt xeno oestrogenen
Xeno oestrogenen zou je kunnen zien als ‘nephormonen’, die je lijf voor de gek houden. Ze houden de plek van oestrogeen bezet, waardoor lichaamseigen oestrogeen niet meer op die plek terecht kan. Vervolgens hebben de ‘nephormonen’ een veel mindere en chemische werking op ons lijf, waardoor het lichaam toch denkt nog oestrogeen nodig te zijn, en maakt dit alsnog zelf aan. Op deze manier kan ons lijf een te veel aan oestrogeen hebben, wat kan leiden tot oestrogeendominantie. Oestrogeendominantie kan weer een voorloper zijn van PMS.
In voorgaande posts deze week heb ik al het een en ander over xeno oestrogenen gedeeld, lees die er ook nog eens op na.
Als je dit blog interessant vindt voor jouw hormonale & vrouwelijke gezondheid en denkt dat andere vrouwen hier ook veel aan kunnen hebben, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan door middel van het delen via social media.
Wil jij van je PMS klachten af en er zelf mee aan de slag? Wees welkom bij praktijk Orthowijs en maak een (kennismakings)afspraak met de knop
‘Plan een consult!
‘Op natuurlijke wijze met (hormonale) gezondheid aan de slag’
Tel. 0613399002
Email: info@orthowijs.nl
Coevorderweg 123
7781 PA de Krim
KvK-nummer 84876433
BTW-ID NL004041663B09