Biologische voeding
Waarom zou je kiezen voor biologische voeding?
Bewuste keuze
De keuze naar biologisch is vaak vanuit een bewuste keuze.
Je kunt er voor kiezen vanuit je gezondheidsperspectief, het bevat geen/natuurlijke bestrijdingsmiddelen, toegevoegde hormonen, of antibiotica waardoor het gezonder is voor je lijf.
Je kunt er ook voor kiezen vanuit overwegingen voor het welzijn van het dier of uit respect voor de natuur.
Een beter milieu begint immers bij jezelf!
Vroeger
Vroeger aten we altijd biologisch, omdat dat was wat de natuur ons bood. Er waren nog geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
Pas in 1910 werd de kunstmest uitgevonden. Sindsdien ging de productie omhoog, maar met nadelig gevolg dat de voedingswaarde van veel voeding ermee omlaag ging. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het onderzoek van Geigy. (1)
Dat heeft niet alleen te maken met het gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen, maar ook met de hoge productie waardoor de bodem op den duur uitgeput raakt en minder voedingswaarde aan de planten meegeeft. Daarnaast speelt luchtvervuiling er ook nog een rol in mee.
Bestrijdingsmiddelen
Er worden steeds meer bestrijdingsmiddelen (chemicaliën) gebruikt, zoals bijvoorbeeld herbiciden, pesticiden, fungiciden en insecticiden. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel bestrijdingsmiddelen er tegenwoordig over het eten gespoten word.
Maar bedenk, je bent wat je eet! (en wat je verteerd)
Effect op ons lichaam
Bestrijdingsmiddelen zijn chemische, lichaamsvreemde stoffen voor ons lichaam. Deze moeten geneutraliseerd en afgevoerd worden. Met behulp van onze lever ‘ontgiften’ we deze stoffen. Wanneer er een te veel aan chemische stoffen door bestrijdingsmiddelen, maar ook door andere chemische stoffen zoals bijvoorbeeld schadelijke additieven (rode/oranje e-nummers), hormoonverstorende stoffen of luchtvervuiling binnen komt, kan de lever dit op den duur niet meer allemaal tegelijk aan. Schadelijke stoffen worden vervolgens opgeslagen in de weefsels, waardoor klachten en ziekte kunnen ontstaan. Met name synthetische bestrijdingsmiddelen hebben een sterk negatieve werking op onder andere onze hormoonbalans.
Biologisch vlees
Dieren van biologisch vlees hebben over het algemeen een beter leven gehad. Ze hebben meer bewegingsruimte, en er worden vaak kleinere hoeveelheden dieren gehouden, waardoor ze minder dicht op elkaar hoeven te leven en daardoor ook het risico op besmetting van ziektes ed. verkleind wordt.
De biologische veeteelt wil graag zoveel mogelijk uitgaan van natuurlijke processen. En zal daarom ook geen gentechnologie toepassen. Ook krijgen deze dieren zelf biologische voeding te eten.
Biologisch vlees smaakt lekkerder, is voller van smaak, en is puur natuur. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking.
Niet biologisch vlees bevat meestal toegevoegde hormonen en antibiotica. Wat doet dit op ons lichaam? Kan het bijvoorbeeld zorgen voor onbelans in onze hormoonhuishouding?
Biologische dieren krijgen ook wel eens antibiotica, maar niet standaard, alleen als ze ziek zijn en het echt nodig is.
Daarnaast krijgen dieren van niet biologisch vlees vaak veel (niet biologisch) granen, mais of soja in hun voer. Biologische dieren krijgen dit ook wel, maar dan biologisch én in mindere mate, omdat ze ook zelf mogen ‘scharrelen’ naar hun eten en bijvoorbeeld meer gras eten.
In ons Westerse voedingspatroon krijgen we al een veelheid aan granen, mais en soja binnen via onze eigen voeding. We kunnen er best een beetje van hebben, alhoewel gluten uit granen voor niemand gezond zijn (het maakt je darmwand stuk). Het is vooral de hoeveelheid en de mate van wat het schadelijk maakt. Als je dan ook nog vlees eet welke ook granen, mais en soja gehad hebben, krijg jij daarvan ook nog eens een extra portie binnen.
Jij eet in zekere zin wat ‘jouw voeding’ heeft gegeten.
Grasgevoerd vlees
Grasgevoerd vlees zijn dieren die vrij hebben kunnen leven in een natuurgebied, waar ze aten wat de natuur hun bood.
Dit grasgevoerde vlees bevat ook meer omega 3, in verhouding tot niet biologisch vlees, omdat ze meer beweging en minder stress hebben gehad. Beweging en stress hebben namelijk invloed op de vetzuren van het vlees.
Biologische landbouw
Biologische veeteelt
Biologische keurmerk
Wanneer er op een product een EKO-keurmerk staat, weet je zeker dat dit gegarandeerd een product van biologische herkomst is. Daarnaast is SKAL een keurmerk die toeziet op de controle van het biologische product. Deze keurmerken zijn vastgesteld vanuit de EU.
Biologisch dynamisch
Er is naast het biologische keurmerk, ook nog het biologisch dynamische keurmerk. Dit keurmerk (Demeter) gaat nog een stapje verder dan het biologische keurmerk, en moet voldoen aan extra eisen. Deze extra eisen zijn gebaseerd op de filosofie van Rudolf Steiner zoals bijvoorbeeld vastgestelde zaaidata en dat het gebruikte stro biologisch-dynamisch of biologisch moet zijn.
Biologisch vanuit gezondheidsperspectief
Doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kunnen natuurlijke stoffen en vitamines veel beter bewaard blijven.
Het lichaam wordt minder belast dan met bestrijdingsmiddelen en chemische additieven. De producten worden minder bewerkt, er wordt minder suiker toegevoegd en zo nodig ‘groene’ e-nummers om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. De concentraties antioxidanten blijken hoger te zijn.
Daarentegen, wanneer biologische voeding bewerkt is, kan het eveneens minder gezond zijn, door toevoeging van (te veel) suikers, zout en ongezonde vetzuren. Daarnaast doet de omgeving, denk aan milieuvervuiling, ook wat op biologische planten en dieren helaas.
Eigen moestuin
Wanneer je je eigen moestuin(tje) hebt, heb je in wezen ook biologisch groenten/fruit. Wanneer je biologische voeding te duur vind, kan dit ook een optie voor je zijn.
Voors en tegens
Er zijn veel voors en tegens te benoemen bij biologisch vs niet biologisch. En er is nog (te) weinig echt goed objectief en onderbouwd onderzoek naar gedaan. Daarnaast spelen bodemkwaliteit (bodemuitputting), luchtverontreiniging en milieuvervuiling, welke neerdaalt op gewassen en planten, er ook een rol in mee. Bij goed onderzoek, zullen ook al deze omgevingsfactoren meegenomen moeten worden, voor een eerlijk, objectief totaalbeeld.
Vanuit evolutionair perspectief bekeken
Ik bekijk het daarom daarnaast ook altijd vanuit het evolutionaire perspectief;
Wij mensen zijn ontstaan (ons zijn), gebouwd (ons lijf) en ontwikkeld (ons brein) met alles wat de natuur ons bood. En van oorsprong leefden wij aan land (groente & fruit) langs zee (vis). Dat heeft ons kunnen doen evolutioneren tot ons mens zijn.
Onze genen kunnen zich aanpassen, maar dit gaat zeer traag, namelijk een 0,5 % per miljoen jaar. Aan de buitenkant zijn we als mens enorm veranderd, maar genetisch gezien zijn we nog bijna hetzelfde (qua genen) als de oermens. Dus hebben daarom ook nog dezelfde bouw- en brandstoffen nodig, zoals ze van nature voorkomen (dus onbespoten!)
Sinds 1910 is de kunstmest pas uitgevonden. Al die tijd ervoor was dit er niet, en waren we relatief gezond ten opzichte van nu. Uiteraard komt dit niet alleen voort uit bespoten fruit en groente, en vlees volgespoten met groeihormonen en antibiotica, maar zijn er veel meer oorzaken aan te wijzen. Toch vind ik het wel aannemelijk dat het zeker wel een rol speelt in de gezondheid van de mens.
Tot slot, een uitspraak van Jane Goodall daarover, om over na te denken, even bij stil te staan, uitgaande van dat de natuur onze basis is:
“How could we have ever believed that it was a good idea to grow our food with poisons?”
Kies bewust, weloverwogen, wees kritisch en onderzoekend (neem niks zomaar aan, ook niet van mij), en gebruik je gezonde, (bio)logische verstand!
Kies voor vers & puur natuur!
Bronnen:
Tel. 0613399002
Email: info@orthowijs.nl
Coevorderweg 123
7781 PA de Krim
KvK-nummer 84876433
BTW-ID NL004041663B09