Hormonen in balans = makkelijker afvallen
Voor de dames die graag nog wat af willen vallen: zorg er eerst voor dat je hormonen in balans zijn! Dat maakt het namelijk een stuk makkelijker!
Hoe zit dat nou precies?
We hebben verschillende hormonen die mee- of tegen kunnen werken in het afvallen.
Best handig om daar iets over te weten, want het zal je inzicht geven hoe je makkelijker kunt afvallen!
Honger- en verzadigingshormoon
Ons honger- en verzadigingsgevoel worden in werking gezet door bepaalde hormonen.
Ghreline is het hongerhormoon. Het wordt in de maagwand aangemaakt zodra de maag leeg is.
Leptine is de tegenhanger van ghreline, en is het verzadigingshormoon. Het geeft het gevoel vol te zitten, en geeft een signaal af dat je voldoende hebt gegeten.
Ghreline en leptine kunnen, net als andere hormonen, uit balans raken.
Wanneer er een ongevoeligheid voor leptine ontstaat (leptineresistentie), en dus ons verzadigingshormoon steeds meer buiten werking wordt gesteld, wakkert het hongerhormoon steeds meer aan. Eetbuien en gewichtstoename kunnen daar een gevolg van zijn.
Ghreline vertraagt ook nog eens de stofwisseling, wat afvallen nog eens extra bemoeilijkt.
Bloedsuikerregulatiehormoon
Insuline is een hormoon dat onze bloedsuikerspiegel op orde houdt, het brengt de bloedsuiker spiegel omlaag. Het zorgt ervoor dat glucose (suikers) in onze cellen opgenomen kunnen worden, en dat zorgt voor energie op celniveau.
Maar insuline is ook een opslaghormoon, en kan zelfs zorgen voor groei van vetcellen. Dus ook vanuit insuline kun je aankomen, zeker wanneer je veel en vaak op een dag (snelle koolhydraten) eet.
Wanneer je cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline (insulineresistentie) zet je lijf de insuline mogelijk in voor groei van vetcellen. Grote vetcellen zijn moeilijker af te breken, dan kleinere vetcellen, wat het afvallen nog eens extra bemoeilijkt.
Door de aanwezigheid van insuline (wat bij insulineresistentie in ons bloed blijft rond zweven) kan ons lijf ook niet overgaan op vetverbranding.
Bij hoge insulinewaardes is het bijna onmogelijk om (veel) af te vallen. Dat maakt dat mensen met insulineresistentie en diabetes type 2 vaak moeilijker af kunnen vallen.
Stresshormoon
Onder werking van langdurige, chronische stress of een slechte slaapkwaliteit, zal ons lijf ook insuline aanmaken. Dit wordt in gang gezet door ons stresshormoon cortisol.
Daarnaast zorgt cortisol dat je sneller vet op slaat, en dan met name rondom de buik (het viscerale vet).
Ook zorgt cortisol ervoor dat je meer trek krijgt, en dan met name in zoet en vet eten. Dit is vaak ook het probleem bij emotie-eters.
En te veel en te vaak cortisol, kan zorgen voor spierverlies. Vroeger in de oertijd was het zo dat je bij stress in beweging moest komen (vechten of vluchten), dus je spieren moest gebruiken. Vandaag de dag hebben we vaak stress waarbij we stilzitten. Dit geeft tot gevolg dat spiermassa wordt afgebroken. Terwijl spieren juist veel energie verbruiken, en dus op die manier mee helpen aan een gezond gewicht.
Geslachtshormonen
Tijdens de laatste periode van de cyclus (de herfstfase en de overgang naar winterfase) pieken geslachtshormonen als oestrogeen en progesteron. Beide hormonen hebben de neiging om vocht vat te houden, wat dus ook meeweegt in gewicht. Bovendien kan een grote hoeveelheid oestrogeen (oestrogeendominantie) zorgen voor een opgeblazen gevoel, die ook zichtbaar kan zijn als een opgeblazen buik.
Daarnaast is de hoeveelheid en de soort oestrogeen ook bepalend voor de vetverdeling. Tijdens de overgang is dat weer anders (waardoor afvallen moeilijker wordt) dan voor de overgang. Je kunt daardoor wat aankomen, terwiijl je eigenlijk niet anders eet.
Testosteron (mannelijk geslachtshormoon) bevordert daarentegen juist de vetverbranding, dus helpt je met afvallen. Bij een laag testosterongehalte heb je daar dus geen profijt van.
Spieren kweken, dus krachttraining, bevordert de aanmaak van testosteron.
Testosteron is daarom niet alleen belangrijk voor mannen, maar (in zekere mate) ook voor vrouwen!
Gelukshormoon
Hersenhormoon (neurotransmitter) serotonine, ook wel ons gelukshormoon, draagt bij aan een sterke wilskracht en motivatie. Het geeft energie en positiviteit. Dat heb je natuurlijk nodig om door te zetten en vol te houden met afvallen.
Bij een tekort aan serotonine kun je juist heel vermoeid en down voelen, waardoor je moeizamer tot bewegen komt en het ook lastiger vind om door te zetten.
Hormoonbalans
Zo zie je dat verschillende hormonen invloed kunnen hebben op afvallen. En hoe belangrijk het daarom ook is om (al) je hormonen in balans te hebben. Dus maak het jezelf makkelijker door ervoor te zorgen dat je hormonen je helpen in plaats van dat ze je tegen werken.
Wil je er samen met mij mee aan de slag? Maak dan een afspraak, online of telefonisch.
‘Op natuurlijke wijze naar PMS vrij & hormonen in balans’
Tel. 0613399002
Email: info@orthowijs.nl
Coevorderweg 123
7781 PA de Krim
KvK-nummer 84876433
BTW-ID NL004041663B09