Blog Layout

Pijnlijke menstruatie

Kim Snijder • 20 mei 2024

Hoe kun je vanuit langdurige stress PMS klachten zoals pijnlijke menstruaties ontwikkelen?

Veel vrouwen ervaren een pijnlijke menstruatie als normaal, maar is dit eigenlijk wel zo normaal?


Natuurlijk mag je je menstruatie aan voelen komen in lichte mate, maar het moet niet voelen als enorme krampen waarbij je niet meer recht op kunt staan of welke haast aanvoelen als weeën bij een bevalling. Ook hoor je er niet 3 dagen 'ziek' van te zijn.


Een pijnlijke menstruatie kan een klacht van PMS (pré menstrueel syndroom) zijn.

Naast dat een pijnlijke menstruatie met een hormonale disbalans te maken kan hebben, ligt er ook vaak een verstoord immuunsysteem aan ten grondslag.


Menstruatiekramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandines) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Een overmatige vrijgave van deze stofjes kan leiden tot pijnlijke menstruaties.


Alhoewel je menstruatie een hormonaal proces is, wordt het ook deels door ons immuunsysteem geregeld. Zo worden de duur, de pijnlijkheid en de hoeveelheid bloedverlies bepaald door je immuunsysteem. Het afbreken van het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie gebeurt namelijk door immuuncellen. Immuuncellen maken vervolgens prostaglandines vrij die nodig zijn voor de afbraak van het baarmoederslijmvlies.


Wanneer je langdurige stress hebt, kun je cortisol resistent worden. Hierover schreef ik al eerder een blog:

Het effect van chronische stress op de hormonale assen (orthowijs.nl), waarin ik meer uitleg geef over dit stress hormoon en het hormonale effect op ons lijf.


Naast dat er minder energie naar de as van de geslachtsorganen (HPG-as) zal gaan, kunnen ook immuuncellen cortisol resistent raken. Wanneer immuuncellen cortisol resistent raken, kunnen zij op hun beurt ontregelt raken, waardoor er een overmatige vrijgave van prostaglandines vrij komt. Prostaglandines stimuleren de waarneming van pijn, en vanuit deze weg kun je pijnlijke(r) menstruaties ontwikkelen.


Vanuit de reguliere zorg worden pijnlijke menstruaties vaak verholpen door het gebruik van hormonale conceptie, waardoor een normale menstruatie uitblijft. Deze interventie werkt als symptoombestrijding, maar is natuurlijk geen echte oplossing voor het daadwerkelijke probleem.

Het aanpakken van de echte oorzaak (van de oorzaak) op orthomoleculaire wijze is dat wel en is tevens een duurzame manier van het behandelen van menstruatieproblemen.


‘Op natuurlijke wijze met (hormonale) gezondheid aan de slag’


Herken je deze klacht bij jou en wil je er graag mee aan de slag?

Plan een afspraak, online of telefonisch.

Wees welkom,


Gezonde groet,

Kim Snijder

Mijn blogs

door Kim Snijder 22 oktober 2024
Waarom zou je kiezen voor biologische voeding?
door Kim Snijder 1 oktober 2024
Cholesterol
door Kim Snijder 19 juli 2024
Hoe je hormonen je kunnen helpen bij het afvallen
Share by: